Min första kniv
För länge sedan fick jag en jaktkniv av min pappa, jag var 13-14 år tror jag. En fulltångekniv med mässing fram och bak på det mörka handtaget i trä, valnöt kanske. Kniven hade en läderslida från Husqvarna som jag aldrig tyckte riktigt passade så när ‘flärpen’ som håller kniven i slidan gick sönder för ett år sedan började jag tänka att jag kanske kunde sy en egen. Idogt googlande ledde mig till Stockholms Knivförening och plötsligt hade jag anmält mig till en kurs i knivmakeri. Kursen gick under två hela helger i februari och mars 2015, ute i Svedmyra. Vi var fem studenter men en fick förhinder efter halva kursen så egentligen var vi bara fyra. Och tre instruktörer totalt! Ganska bra fokus på lärandet där.
Det var otroligt kul att såga och slipa fram sin egen scandikniv, ganska jobbigt också men jag tror jag kommer fortsätta. Jag måste ju göra en slida till kniven jag fick av pappa!
Knivvirtuosen Lars Forsberg visar hur man drar ut skaftets centerlinje.
Knivbladet Ull (AEB-L, HRC 60) från smeden Michael Holmström i Ludvika tejpades och ritades ut på papper, sedan designade jag handtaget, klipte ut och förde över på skaftmaterialet. Osäker på vad det är för trä och jag tror det kan vara Imbuya, dvs Brasiliansk valnöt. Holken fram är gjord av vit hårdplast.
Stödlinjer ritades ut för att slipa fram grundformen på handtaget.
Inoljad och polerad! Ett mästerverk! Min första kniv!
Leffe och Lasse har gjort många knivar. Väldigt kunniga.
När kniven var klar påbörjades arbetet med slidan. Steg ett var att fixa ett bladskydd i trä.
Kniven och bladskyddet lindades in i plastfilm och modellera, som fick ytterligare lager film över för att få till en så slät och jämn yta som möjligt. Sedan tummades ett papper kring knivpaketet för att få till slidmallen, som klipptes ut och fördes över till en bit rårandsläder, dvs inte helgarvat utan med en rå rand i mitten.
Klart, bara att blötlägga, sporra och börja sy.
Otroligt pilligt i början att göra sadelmakarstygn kan jag tala om. Efter 10-15 hål gick det lättare.
Färdigsydd slida. Falsbenet behövs för att undvika apelsinhud. Ett idogt falsande blev det.
Hål för upphängningen.
Dekorationer med pickverktyg. Både knivslida och upphängning blev dekorerad.
Sista steget var att färga och härda lädret. Jag valde en rödbrun färg som grund och ovanpå toppade jag med brunt och svart på tvättsvamp för att få fram en mellerad effekt. PÅ baksidan gjorde jag ett eget märke, ett ’S’ innanför runan ’Ing’, dvs INGemar Svensson och så tryckte jag dit ’2015’ i romerska siffror. Hepp!
Slutresultatet. Inte så pjåkigt om jag får säga det själv.